NederlandsNederlandsEnglish
annemiekdouw.nl

Nieuwsbrief ontvangen?VOLG MIJN
BLOGS

RSS nieuwsfeed

Waarom giftig oordelen pijn doet – deel 2 – blog

Oordelen is iets dat elke dag plaatsvindt. Maar wat gebeurt er eigenlijk in jouw energieveld als je oordeelt of veroordeeld wordt?

In mijn vorige blog schreef ik over hoe oordelen over een ander ervoor zorgt dat we ons afscheiden van anderen in plaats van dat we ons op hartsniveau verbinden en de overeenkomsten ontdekken. En ik vertelde hoe we, wanneer we onszelf veroordelen, we ons afkeren van stukjes van onszelf. Deze blog is gewijd aan wat er energetisch gebeurt als we oordelen.

De giftige pijl in je aura

Misschien ben je je er allang van bewust: alle gedachten zijn energie, waar je aandacht aan geeft groeit en energie creëert. Als het gaat om oordelen, dan geldt hierbij natuurlijk hetzelfde.

Als iemand iets van jou veroordeelt, dan schiet hij als het ware een pijltje met een in gif gedoopte punt je aura in. Deze pijl creeërt een gaatje in jouw aura, een energetisch wondje. Als een haaltje in je fonkelnieuwe panty. En deze wond doet pijn en dwingt je daardoor er iets aan te gaan doen om je te herstellen.

Maar de oordelende pijl veroorzaakt niet alleen een wondje. De veroordelende gedachte die aan deze pijl is meegegeven is als gif. Het gif waarin de pijlpunt gedoopt is. Het feit dat er een gedachte op je afgestuurd is, zorgt al voor een kleine irritatie, een haakje in je aura, maar de lading van het oordeel, het gif, zorgt ervoor dat de wond echt gaat jeuken. Het is niet slechts het feit dat je gewond bent geraakt, de meegestuurde informatie is ook nog eens toxisch. En daar krijg je last van

En het vervelende ervan is dat zelfs als die informatie (het oordeel) kant nog wal raakt en op geen enkele manier met je resoneert, dan nog zit jij met een gaatje in je aura met daarin ook nog eens een licht giftige substantie. En jij moet daar iets mee doen, je mag het omzetten, verteren of proberen weg te gooien, dat kan allemaal. Maar gewoon in je aura houden, daar ga je last van krijgen en dat kan dus helaas niet. Je wordt daardoor gedwongen om iets te doen.

In principe heb je daardoor ineens 4 problemen:

  • Je hebt een onverwacht en onwelkom gat in je aura en je bent daardoor kwetsbaarder geworden om door andere energieën en oordelen gepenetreerd, lastiggevallen en verwond te raken
  • De pijlpunt heeft een wond veroorzaakt in enkele auralagen
  • Deze wond is geīrriteerd geraakt door de giftige informatie die gratis meegeleverd werd
  • En hoewel je er op geen enkele manier om gevraagd had, moet je nu iets doen om jezelf te helen (en te beschermen voor andere aanvallen)

De matroeschka’s in je aura

Dat verwonde aura (het energieveld dat jouw lichaam omringt en dat nu ineens beschadigd is) lijkt qua opbouw veel op de Russische stapelpoppetjes, de zogeheten matroeschka’s.

Je fysieke lichaam is het kleinste poppetje en daaromheen zit een lichtlichaam, een veld, dat net een slagje groter is en dezelfde vorm heeft: het emotionele lichaam. Het tweede lichaam, poppetje, bevat dus het gehele eerste poppetje, je fysieke lichaam.

Maar omdat ons fysieke lichaam vrij solide is, kun je daar niet doorheen kijken. Daarom kun je, zelfs als je net als ik aura’s kunt waarnemen, niet het hele emotionele lichaam zien. Je ziet alleen waar het uitsteekt ten opzichte van het fysieke lijf. Je ziet dus het verschil tussen het grotere poppetje en het kleinere. Maar deze tweede, grotere, emotionele laag wordt weer omringd door een ander poppetje, dat net een slagje groter is, gevolgd door een aantal andere die steeds weer een slagje groter zijn. Dus behalve de emotionele laag, zijn er zo nog veel meer auralagen. Allemaal net een beetje groter dan hun voorganger. Laten we eerst een kijkje nemen in de emotionele laag.

Emotioneel leed

Emoties zijn de gevoelens die wij ervaren. Er is meestal niks mis met ervaren wat we voelen, maar soms vinden we het gewoon niet zo prettig om dat te doen. Dan voelen we geen warmte, rust, plezier of aangenaam knuffelgevoel, maar dan kunnen we op de een of andere manier iets onaangenaams ervaren. Toch is de emotie zelf nog niet zo’n probleem, tenzij het ons teveel wordt. Dan komen de tranen los, of we barsten in lachen uit, allebei perfecte manieren om emotionele spanning te verminderen. Emoties zijn dus in principe oké. Het wordt pas lastig als je je ertegen verzet en in de weerstand schiet.

Als je aura eenmaal is verwond door iemand anders zijn negatieve kritiek, dan kun je je emotioneel gezien wiebelig of onzeker voelen. Je voelt je ongemakkelijk en je begrijpt misschien niet precies hoe dat nou komt.

Wanneer de kritiek, het oordeel hardop rechtstreeks naar jou uitgesproken werd, dan weet je waarschijnlijk exact het moment te benoemen dat het fout ging en misschien snap je dan ook precies waarom het zo’n pijn doet. Je hebt een verklaring, een reden voor de emotionele pijn en de pijn wordt verklaard en vertaald in een gedachte. We moeten dan van de tweede auralaag (emoties) een laagje hoger gaan om die gedachte te vinden. Deze zit in de volgende matroeschka pop, de rationele, mentale laag.

De psychologische wond

Zegt iemand dus iets kwetsends, dan gaat het niet alleen om wat er letterlijk gezegd wordt, maar ook om de gedachten die je er zelf bij krijgt en aan vast plakt. Die doen ook pijn: “Waarom begrijpt hij me niet? Waarom ziet hij niet hoe ik werkelijk ben? Ik ben het er niet mee eens! Waarom geeft hij me geen gelijk? Wat heb ik verkeerd gedaan? Ik snap het niet!” al deze gedachten veroorzaken ‘pijn’ in je hoofd. Zij zijn de veroorzakers van jouw onrust. 

Het verschil tussen jouw gedachten en de oordelen van de ander, kan ervoor zorgen dat je je ongemakkelijk begint te voelen, of wat onzeker. En dat geeft een lichamelijke sensatie die minder prettig is. Dus de discrepantie tussen wat je hoort en hetgeen je zelf vindt, zorgt voor een disbalans. Iemand denkt iets onvriendelijks over jou en je kunt het niet veranderen. Helaas voelt het niet bijster aangenaam – en natuurlijk voelen we ons allemaal het liefste zo prettig mogelijk. En omdat je andermans gedachten niet kunt veranderen, blijf jij een beetje zitten met dat rotgevoel. Eerst alleen nog in je hoofd, maar al snel werkt het door in je emotionele lichaam.

Gelukkig kun je daaraan iets doen. Als je eenmaal doorhebt dat je op mentaal niveau gewond bent geraakt door een oordeelpijltje, dan zijn er wel dingen die je zelf kunt toepassen om de situatie te verbeteren. Je kunt bijvoorbeeld de negativiteit retour afzender sturen of, nog beter, je kunt even een grote schoonmaak houden. Dan sta je stil bij wat de ander gezegd heeft en vraag je jezelf af: Heeft de ander gelijk of niet? En als hij ongelijk heeft, waarom zit dit me dan toch nog dwars?

Normaal gesproken is het zo dat als je begrijpt wat er dwars zit en je inzicht krijgt in de situatie, dit het nare gevoel verzacht omdat inzicht leidt tot een weg uit het ongemak. Je weet waar je wat aan kunt doen. En dan verzin je een manier om hierin voor jezelf te zorgen. Maar soms lukt dat helaas niet.

Spiritueel gewond

Wanneer de pijl binnenkwam in een hogere energielaag en je op een van de spirituele niveaus bent geraakt (de niveaus die betrekking hebben op de zin van je leven), dan is de schade toegebracht op een hoger niveau. Je vindt dergelijk thema’s in auralaag 4 en hoger.

Daar kun je gekwetst raken en daardoor de weg kwijtraken als het gaat om je levenspad. Of de relaties die je hebt  (en waar (ziels)afspraken aan ten grondslag liggen) gaan niet zoals ze bedoeld waren en je weet het even niet meer. Je raakt verdwaald. Of de dingen die jij neerzet op aarde en waarvan jij weet dat ze van waarde kunnen zijn voor anderen, worden (nog) niet als zodanig herkent. Of je twijfelt aan jezelf en of je je eigen waarheid moet volgen of dat je je moet verlaten op die van iemand anders. Dit zijn allemaal voorbeelden van verschillende spirituele verwondingen die je terugvindt in allerlei hogere auralagen.

Natuurlijk kan ik heel veel over dergelijk verwondingen zeggen. Eerlijk gezegd heb ik er al 3 boeken over geschreven maar voor nu volstaat dat dat als je een kwetsuur hebt op een hoger niveau, alle onderliggende auralagen en hun thema’s en problematieken erdoor beïnvloed worden.

En dat is logisch want de grotere matroeschka’s bevatten al de kleinere, dus als de grootste indeukt wordt door een pijltje, krijgen de kleinere daar ook wat van mee.

En zo worden ook je gedachten (in laag 3) en emoties (in laag 2) geïnfecteerd door de spirituele verwondingen die jij oploopt.

Daarom doet het ook pijn wanneer jouw vader zegt dat je een zootje van je leven hebt gemaakt of niet in staat bent tot het onderhouden van goede relaties. Dat is waarom het zeer doet als je partner zegt dat je ook nooit iets goed doet. Daarom is het naar als je moeder kritiek heeft op jouw gedrag. Het doet zeer omdat het op Zielsniveau je aan jezelf doet twijfelen als het gaat om de belangrijkste aspecten in je leven. De spirituele. Het doet je stiekem twijfelen aan of je wel de juiste koers aan het volgen bent.

Oplossingen

Het is niet altijd even makkelijk om hiervoor oplossingen te vinden maar in mijn volgende blog zal ik een aantal manier beschrijven om op een gezonde manier om te gaan om jezelf op een diep niveau te helen als het gaat om de 4 problemen die je krijgt als er over je geoordeeld wordt.

Mijn advies voor dit moment is: Kijk eens wat de meest pijnlijke gedachte is waar je last van hebt, en beschrijf eens voor jezelf waarom deze zo’n pijn doet. Vraag jezelf dan en, belangrijker nog, voel:

‘Wie ben ik in mijn kern? Wie ben ik als Ziel? En is de pijnlijke gedachte die ik net formuleerde congruent met wie ik diep van binnen ben? Past hij echt bij me? Is hij waar?’

En stem je daarbij eens af op jouw kern, het centrum, de essentie van wie je eigenlijk bent. Ik noem dat je Ziel. En voel eens of je kunt ervaren hoe heel, hoe compleet je daar eigenlijk bent.

Erken dat op een zeker niveau misschien wel iets vervelends is gebeurd, maar dat dit niets zegt over wie jij bent. Het is slechts wat er (met je) is gebeurd.

En zo zul je zien dat terwijl je je leven leeft, er altijd nare dingen zullen gebeuren en soms worden er ook vervelende dingen tegen je gezegd. Het is onderdeel van onze levensreis om hier zo goed mogelijk mee om te leren gaan. Dat was zelfs in zekere zin waarvoor we kwamen.

 

Ik zei het toch niet hardop?!

Dan nog even dit…

Soms worden oordelen wel geveld maar niet uitgesproken. Dan leidt daar niemand onder, zou je wellicht denken? Helaas, verkeerd gedacht. Gedachten zijn energie en energie creëert. Als een oordeel hardop uitgesproken wordt, resulteert dit in een wond en het slachtoffer, de verwonde kan herkennen wat er gebeurd is want hij heeft het je horen zeggen. Maar ook al zeg je het niet hardop en vel je een vlijmscherp oordeel in je hoofd, dan is het kwaad toch allang geschied! Jouw pijl, die met die extreem giftige kop, is net zo goed afgeschoten in de aura van die ander en maakt daar een even grote wond. Alleen is dit er een waar de ontvanger zich niet direct van bewust is…

Dus als je iets onaardigs denkt, neutraliseer het dan svp weer door er iets liefdevols achteraan te denken en zorg dat je een ander niet nodeloos belast. Denk desnoods: ‘#####, maar je hebt wel een leuke jurk aan’.

Ik weet het. Het klinkt een beetje simpel, maar het werkt echt en daar gaat het om. En door het te doen wordt de wereld er een stuk prettiger door.

Volgende keer in het laatste deel van de trilogie over oordelen: hoe je wonden kunt helen

Natuurlijk valt er nog veel meer te zeggen en te schrijven over oordelen. Houd je daarbij je van aura’s, Vorige Levens en ander ‘spirituelere’ kost, dan kun je je hart ophalen aan de boeken Je ziel in het licht van haar hogere auralagen en De 40 lagen van de ziel ontsluierd. Vooral auralaag 18 gaat over oordelen en weerstand. Ik beschrijf in mijn boeken aan de hand van mijn ontdekkingen van en werken in de hoge auralagen de 40 lagen van je ziel en de thema’s die daar bij komen kijken. Nuchter en praktisch, maar wel voor de liefhebber.

Hou je het liever nog meer down to earth en hou je van lezen dan kun je in mijn nieuwste boek “De 40 Zin-tuigen. Je hoofdweg naar bezield werken en leven” de 40 energielagen vinden die ik vertaald heb in de 40 levensthema’s waar ieder mens vroeg of laat tegenaan loopt. Zowel privé als in je werk en organisatie. Ik leg de achtergronden van deze thema’s en onderliggende patronen uit en geef praktische oefeningen en tips over hoe je vanuit je hoofd met je hart kunt gaan leven. Energielagen 18, zowel de persoonlijke, als de zakelijke, zijn in het verlengde van deze blog interessant. Mijn werk helpt je afstemmen op wie je werkelijk bent en het is de snelweg naar hoe je je leukste zelf wordt. En zo leid je een vervullend leven en ben je uiteindelijk het gelukkigste.

Wil je liever door mij persoonlijk begeleid worden, meld je dan even aan voor de individuele eendaagse Je levenspad volgen of voor de groepsgewijze tweedaagse Je 40 Zin-tuigen . Of maak desgewenst een afspraak voor je eigen 40 auralagen healing of coachingsessie. 

 

 

Woordkeus, covid en oordelen – blog

Het schrijven van mijn trilogie over oordelen en hoe ze je kunnen verwonden of in de weg zitten, zette mij aan het denken over taalgebruik en covid. Ik merk dat ik de woordkeus in bepaalde berichten behoorlijk gekleurd vind en dat daardoor onnodig negativiteit...

Petjes en pantoffels, thuis zijn in mijn praktijk

Een week of wat geleden vergat een cliënt zijn petje. Ik vond het na zijn consult in de gang bij de kapstok. Ik legde het erop en sprak af dat hij het zaterdag zou komen ophalen. Op zaterdagochtend stond zijn vrouw ineens in de tuin. Hoewel ik wist dat ze het petje...

Held op sokken?

Het was er natuurlijk tijdelijk veel te warm voor, met 23 graden hier in het zonnige Zuiden. Maar dat maakt het gebaar niet minder lief. Ik kreeg van de week namelijk een pakje per post. Onverwachte pakjes zijn altijd een beetje spannend en meestal leuk. Maar dat weet...

Taart!!!

Ik was me aan het voorbereiden, las de papieren en dacht: hee, zie ik dat nou goed, is ze jarig op de dag van onze afspraak? Dossier erbij gepakt en ja hoor. Dus ik een opblaasverjaardagstaart geregeld voor haar. Per slot van rekening moest ze nog half Nederland ermee...

Waarom oordelen pijn doet – deel 1 (blog)

Hoe ontstaat kritiek? Waar komen oordelen eigenlijk vandaan? Wat is het doel van oordelen over onszelf en anderen en hoe kunnen we deze onaangename gewoonte bijsturen? Als pasgeboren baby’tje hebben we nog nergens last van: alles is perfect. We ervaren nog eenheid. We...

De weg naar geluk en de zin van het leven (blog)

Een tipje van de sluier Gelukkig zijn is een raar iets. De seconde dat je gelukkig bent en je je dat realiseert, kan het alweer anders voelen en verdwenen zijn. Je bent vaak langer bezig met het te worden, dan het te zijn, dus wat dat betreft kan het je eeuwig richten...

Het voordeel van emoties wegstoppen (blog)

Het weer eens tijd voor iets inhoudelijks. Daarom deel ik graag mijn positieve kijk op het onderdrukken van negatieve emoties. En voor degenen die na het lezen hiervan toch iets aan deze gewoonte wil veranderen, heb ik een mooie tip. Emoties wegstoppen Heb je je wel...

De eerste ‘Je levenspad volgen’ ooit

Deze week was het zover. Ik gaf ‘Je levenspad volgen’ voor het eerst als individuele begeleidingsdag. Een soort stoomcursus om zsm (weer) te weten wat je met je leven en jezelf wilt, zodat je daar meteen weer heerlijk op af kunt koersen. Het was een mooie dag waar we...

Je levenspad volgen nu ‘boekbaar’

En ineens is het klaar. Het materiaal voor mijn individuele begeleidingsdag: Je levenspad volgen. Een dag waarin ik je meeneem op reis. Op weg door je eigen levensweg, conform je eigen zielspad en levensplan. Zodat je het verleden achter je kunt laten, het niet weten...

nieuws
media
engelse media
Facebook
Twitter